Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina vă invită vineri, 11 aprilie 2025, de la ora 17.00, la sediul Casei Schiller (str. Batiștei 15, București), la evenimentul de lansare a volumului Teodor Iacobescu. Biografia unei personalități (1887-1969), semnat de Daniela Curelea, Liliana Iacobescu și Dragoș Curelea. Cartea va fi prezentată de autori și invitații acestora: dr. Georgeta Filitti, Marian Clenciu, dr. Ion Constantin și dr. Constantin Corneanu.
Evenimentul va fi completat cu momente muzicale susținute de Liliana Iacobescu (pian), Bogdan Costache (vioară), Ana Szilágyi (pian) și Ioan-Andrei Szilágyi (violoncel).
Despre Teodor Iacobescu
Teodor Iacobescu a fost o personalitate celebră printre profesorii din România. A fost învăţător în Basarabia, căpitan în rezervă al Armatei Române și veteran combatant în Primul Război Mondial, revizor şcolar, preşedinte-fondator al Asociaţiei Învăţătorilor din Cetatea-Albă, director-fondator al revistei Cultura poporului (1928-1933) și președinte al Asociației Generale a Învățătorilor din România. A sosit în Basarabia în 1918, fiind trimis să organizeze învăţământul naţional. A ajutat la deschiderea Şcolii Normale din Soroca (1918) și la organizarea cursurilor de limba română pentru învăţătorii din județul Soroca. Ulterior a activat în sudul Basarabiei şi timp de 20 de ani a funcționat la Cetatea-Albă. Pentru activitatea sa în slujba idealului național și a modernizării învățământului românesc a fost răsplătit cu numeroase ordine și medalii.
A deținut și funcții politice, reprezentând județul Cetatea-Albă în Parlament, inițial din Partidul Țărănesc, iar apoi din Partidul Național Țărănesc. După instaurarea comunismului a fost atent monitorizat de către Miliție și Securitate, iar arhiva Partidului Naţional Ţărănesc a fost adusă în casa familiei lui Teodor Iacobescu și ținută sub supravegherea lui până în anul 1971, când casa respectivă din Calea Dudești a fost demolată. În arhiva sa reţin atenţia: însemnările şi jurnalul de front, statisticile privind alegerile din anii 1928 şi 1937, listele cu membrii Partidul Naţional Ţărănesc din judeţul Cetatea Albă, hărţile Basarabiei și Bucovinei, documente despre minoritățile din Basarabia, articole care tratează probleme de politică internă și internațională, nemulțumirile din Basarabia după Marea Unire, situația învățământului, agriculturii și cooperației. În timpul ocupației sovietice au rămas celebre declarațiile sale publice rostite despre idealurile și unitatea națională: „noi, basarabenii, […] avem datoria să ieșim în stradă pentru a cere alipirea Basarabiei la patria mamă”.
„Dacă a existat un model de profesor român în Basarabia, apoi acesta a fost Teodor Iacobescu. El a pornit de la Soroca și a mers până la Ismail, arzând pârloaga învățământului național. Dar nu s-a limitat doar la învățământ. El a creat școli, a creat cooperative agricole, întovărășiri ale învățătorilor, reușind să îmbine exact activitatea pedagogică cu cea de animator cultural și economic. O mai rară dăruire școlii este greu să-ți imaginezi, deoarece, fiind președintele Asociației Învățătorilor din România, tot el a fost autor a zeci de manuale, iar dincolo de acest timp irosit cu migală în pregătirea manualelor școlare, a găsit posibilitatea să scrie și opere literare. Este firesc că un asemenea autor a apărut chiar în primul număr al revistei Viața Basarabiei”. (Iurie Colesnic, istoric)
„Existența tatălui meu, Teodor Iacobescu, s-a desfășurat ca o cometă strălucitoare pe cerul României, în perioada interbelică. De la un simplu învățător a ajuns președintele Asociației Învățătorilor, deputat și senator în Parlamentul României. În prima etapă a vieții lui a fost numit Apostol al învățătorilor, Ctitor al Marii Uniri, Tribun al Cetății Albe, decorat de nenumărate ori de regii României. A cunoscut admirația și prețuirea la cele mai înalte foruri ale statului, dar nu a uitat niciodată de cei umiliți și nedreptățiți, pe care i-a apărat cu toată ființa lui. A ars ca o flacără întru slujirea adevărului și a dreptății și a înfruntat cu puterea verbului său pe cei din fruntea statului”. (Liliana Iacobescu)