În căutarea poporului pierdut

Conferință și proiecție de film
Filmul documentar „Patru feluri de a muri”, în regia lui Nicolae Mărgineanu a fost realizat în 2012, după un scenariu de Marius Oprea, în colaborare cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Scurt-metrajul prezintă în 52 de minute campanii de săpături arheologice în vederea descoperirii rămășițelor pămantești ale unor victime ale Securității, efectuate de Marius Oprea și echipa sa de arheologi.

patru-feluri-de-a-muriIn cadrul evenimentelor dedicate istoriei recente a României , Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) organizeză împreună cu istoricul Marius Oprea ciclul de conferințe ”În căutarea poporului pierdut”, ilustrat cu difuzarea unor filme documentare.
Vă invităm joi, 10 noiembrie, la ora 18.30, la cea de-a doua conferință susținută de dr. Marius Oprea și la vizionarea documentarului ”Patru feluri de a muri”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care va participa la eveniment.
Filmul a fost realizat în 2012, după un scenariu de Marius Oprea, în colaborare cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Scurt-metrajul prezintă în 52 de minute campanii de săpături arheologice în vederea descoperirii rămășițelor pămîntești ale unor victime ale Securității, efectuate de Marius Oprea și echipa sa de arheologi.
Cu acest prilej, va fi prezentată și o expoziție de fotografie din arhiva personală a istoricului.
Marius Oprea este cunoscut publicului larg ca fondator și primul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România și mai ales prin aceea că, din 2006, a inițiat un program de cercetare inedit în România, ca dealtfel în majoritatea țărilor foste comuniste, pe care l-a numit, ușor paradoxal, arheologie contemporană. Este vorba de o arheologie propriu-zisă a victimelor comunismului, începută prin cercetări în Cimitirul Săracilor de la Sighet, în încercarea de a găsi rămăşiţele celor morţi în penitenciarul de tristă faimă de acolo. În fond, mai mult decît de un program de cercetare, este vorba de o căutare a poporului nostru pierdut, a celor morţi în închisori sau uciși și îngropați în genere nu departe de locul unde, din dispoziții arbitrare și fără vreo judecată, au fost asasinați de către Securitate sau Miliție.
”Ţin la Marius Oprea pentru că priveşte ferm şi critic atît spre trecut, cît şi în prezent. el s-a dovedit în toate cărţile şi articolele sale un perseverent şi curajos istoric al Securităţii.
Faptul că împinge cercetările sale pînă la analiza rolului pe care-l joacă Securitatea şi foştii activişti comunişti în România de astăzi îmi arată că nu am greştit în judecata mea, socotindu-l pe Marius Oprea printre prietenii mei apropiaţi. ” (Vladimir Bukovski)
Evenimentul se va desfășura în limba română.