Filme

NAPOLEON al III-lea și Tânăra ROMÂNIE”

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei României, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită marti, 09 aprilie 2019, ora 18.30 la proiecția filmului documentar artistic ”NAPOLEON al III-lea și Tânăra ROMÂNIE”, realizat de regizorul Cristian AMZA la Studioul Video Art.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Studioul Video Art. Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR) a acordat regizorului Cristian Amza în anul 2010 Premiul pentru Documentar Politic.

Vor prezenta:
Prof. univ. dr. Éric ANCEAU, istoric, Universitatea Sorbona, Paris
Cristian AMZA, regizor

Participă:
Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică
Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS

„Gloria Franței este o parte a gloriei naționale” (Nicolae Titulescu) „Aici, la Paris, avem Arcul de Triumf ridicat de Napoleon I și terminat după moartea sa în 1836. Un secol mai târziu în 1936 și românii au la București un Arc de triumf, dar mai exiztă în memoria noastră români și francezi un arc invizibil, Arcul de Triumpf al Unității Naționale  cu trei nume care ar merita să figureze pe frontispiciu: cei doi prinți domnitori Alexandru  Ioan Cuza și Carol I și bineînțeles Împăratul Napoleon al III-lea.” (Dr. Éric Anceau) „După dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Napoleon al III-lea a făcut o declarație  aproape senzațională pentru acea vreme referindu-se direct la Principatele Române și  anume că interesul Franței este pretutindeni unde trebuie să învingă o cauză justă și  civilizatoare.” (Acad. Dan Berindei)

Evenimentul se va de

Lasă un răspuns