Casa de Cultura „Friedrich Schiller” a organizat în 8 aprilie 2002 vernisajul expozitiei de fotografie intitulata „Venetia – alte imagini dintr-un vechi oras“ a scriitorului german Rolf Stolz.
Rolf Stolz va citi fragmente din proza sa despre Veneția și din volumul sau de poezii despre Veneția intitulat „VEN“.
Rolf Stolz s-a nascut în 1949 la Mülheim/Ruhr și a studiat psihologia la Köln si Tübingen. A scris lirica, povestiri, eseuri, car¡i pentru copii.
În 1991 a fost bursier al Ministerului Culturii si Invatamantului din landul Renania de Nord – Westfalia. În 1994 a primit Premiul pentru Proza Scurta al orasului Wolfen.
Printre cartile publicate: „Țara de nicåieri”, Köln 1977 (lirica, sub pseudonimul Richard Turrill); „Spaima fără de sfarsit”, Frankfurt/Main 1991 (volum de proza); editor al celor doua volume intitulate „Der Grenzgänger”, cu texte de și despre Heinrich Schirmbeck, Weilerswist 1995; „Cum si-a facut norocul o escroaca”, München 1997 (lirica).
În 1999 a apărut „Legenda celor trei cavaleri spanioli” (povestire; ilustrația color de Kornelia Windhab; în românește la Editura Limes din Cluj, 2001), iar în 2001 i-au aparut alte doua carti: romanul „Oaspetele guvernatorului din peretele craterului“ si volumul de poezii „Orașe și râuri. Poezii 1962-2000“.
Eseuri, proză și poezii au fost publicate în culegeri, reviste și ziare, „Literatura germana noua”, „Mesagerul literar”, „Orice fel”, „Fantasia”, „Sterz” (Graz), „Skriptum” (Rothenburg/Elvetia).
Lirica sa a apărutîin diferite antologii, cum ar fi „La cumpana dintre secole” (1996) sau „Locuri. Privelisti” (1997).
Sonnenspiegel
des Brückenbogens,
das Netz auf dem Stein
schwingt zurück
aus Schattenknäueln
nach jedem der Boote.
***
Für die Nachtigall
am linken Abgang der Unheilbaren
hätte ich gern mein Aufnahmegerät dabeigehabt
das die Woche lang
in der Schublade blieb
und für einen Amerikaner
mit Haarausfall
und Grauschleier
der an der Frari sang
in den Pausen
einer Kreissäge
und gegen die Aire en plein air
eines Trennscheibenterzetts.
***
Fast alle
dir Unbekannte,
fast alle
kannten nur sich,
fast alle
gestorben
vor der Unsterblichkeit.