Expoziția  de fotografie PARISUL, ORAȘUL MARILOR VISE

În cadrul evenimentelor dedicate prezenței culturii noastre în Europa, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prezintă marți 26 iulie 2022, ora 17,30  Expoziția  de fotografie PARISUL, ORAȘUL MARILOR VISE, realizată  și prezentată de Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR-Regiunea Extracarpatică.

”Este oare într-adevăr posibil de pildă , să iubești destul Parisul fără să-l iubești mai mult ?”

Henry JAMES (1843-1916)

Va fi prezentat Atelierul sculptorului Constantin BRÂNCUȘI din Paris și cartea  ” Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, autor Ingo Gerhard GLASS, Editura Vinea, București.

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS

” PARISUL – fermecătorul fermecat”

James JOYCE (1882-1941)

” Oare de unde vine FASCINAȚIA acestui oraș?

Din prețuirea istoriei, a unor personalități precum Regina Maria Antoaneta și liderul militar și politic Napoleon Bonaparte? din construirea unor edificii inedite și impresionante precum La Tour Eiffel  și Arcul de Triumf? de la prezența impunătoare a Catedralelor Notre-Dame sau  Sacre Coeur, de la concurența Artelor, Literatură, Film sau Muzică? de la respectul comemorativ al marilor Cimitire, renumite …? de la Șansoneta atât de bine reprezentată de Maurice Chevalier, Jacques Brel, Charles Aznavour  sau Mireille Mathieu ?  sau de la Edith Piaf, cea unică în secol? de la acordeonul tradițional care acompaniază aceste nostalgice compoziții? de la Buchiniștii de pe Malul râului Sena? de la grandioasele Grădini Luxemburg ? de la celebrii actori de comedie Bourvil, Fernandel sau Louis de Funes ?…..să fie Cartierul Latin, Moulin Rouge sau Crasy Horse  Cabaret o invitație ? De ce nu !

Realitatea acestei fascinații o certifică și atracția către muzeele Parisului, excelent organizate, afluența fantastică permanentă pentru ofertantul Muzeu Louvre, casele memoriale exemplare Victor Hugo, Honore de Balzac sau Auguste Rodin…..?

Parisul a însemnat dintotdeauna competitivitate, profesionalism, opulență financiară. Tradiția acestor factori și menținerea lor i-a asigurat frumoasei capitale de pe Sena trăinicia unui Turism susținut, benefic și rentabil. Deloc neglijabil! 

Prosperitatea unei vieți intelectuale aduce un uriaș beneficiu nu numai unui oraș precum Parisul, onorează întreaga Viață franceză !

Parisul i-a primit și recunoscut pe compozitorul George Enescu,  pe dramaturgul Eugen Ionescu,  pe scriitorul filosof Emil Cioran cât și pe marele Sculptor Constantin Brâncuși. Iată vizita în Atelierul artistului din Hobița care a influențat sculptura europeană a secolului XX. Prețuirea artelor susține demnitatea unei țări, Educația atrage respectul societății!

Popasurile acestei Expoziții de fotografie, excelente, semnificative, prioritare reprezintă numai o picătură fericită din atmosfera, încântarea și starea create de o vizită la Paris.

In fața Mona Lisei  lui  Leonardo da Vinci sau a unei sculpturi create de Michelangelo Buonarroti  veți întâlni mereu mulți, foarte mulți americani,  japonezi, spanioli,  germani, polonezi,  ruși, români…

Fascinația continuă!

Când rostești cuvântul PARIS te gândești imediat la comorile sale  Notre Dame, Place de la Concorde, Grădinile Tuileries,  Arcul de Triumf, Bulevardul Champs Elysees, Grădinile Luxemburg, Palais Royal , Montmartre, Moulin Rouge , Sacre Coeur….. care alt oraș oferă atât de multă încântare? 

Pentru milioane de turiști devin reale cuvintele scriitorului Louis ARAGON, 1897-1982 ” Dacă îmi veți smulge inima veți vedea în ea Parisul ”

Klaus FABRITIUS

„ Tristan TZARA,  B. FUNDOIANU, Victor BRAUNER, M.H.MAXY, Marcel  IANCU, Jules PERAHIM, Constantin NISIPEANU, Ilarie VORONCA, Stephan ROLL, Ion VINEA, Gellu NAUM, Geo BOGZA, Ion BARBU, Dimitrie PACIUREA, Hans MATTIS TEUTSCH și nu în ultimul rând Constantin BRÂNCUȘI sunt doar numele câtorva personalități  dintre cele care au scris istoria AVANGARDEI ROMÂNEȘTI la PARIS la începutul secolului XX. Nume grele, timpul a confirmat !

Poeți, prozatori, dramaturgi , arhitecți, graficieni, scenografi, sculptori…oameni de artă care au ales libertatea exprimării, exhibarea, ultra modernismul…

Au cucerit, au convins, au făcut Școală, au fost dascăli universitari, au lăsat o Operă de neegalat, patrimoniu și în zilele noastre. Au depășit granițele, cu  talent  autentic!

I-au admirat și analizat nenumărați critici din lume, cât și distinsul brâncușolog Barbu BREZIANU.

Clasă, Rafinament !

Cotele actuale ale operelor celor mai mulți sunt de neimaginat. 

Merit !

Prezența lor în muzeele lumii atrag vizitatorii ca un magnet. 

Deloc întâmplător!

La o simplă re-evaluare ne putem  îmbogăți spiritual …..

Este AVANGARDA ROMÂNEASCĂ care a cucerit lumea de pretutindeni cu literele și arta  create… tot în orașul artelor,  PARIS !”

Aurora FABRITIUS

„ Trebuie subliniat că tocmai datorită faptului că autorul, un sculptor de talie europeană este foarte la curent cu sculptura secolului al XX-lea, fiind deopotrivă exeget al artei brâncușiene – a fost el în măsură să poată investiga creația confraților săi. În plus, a lucrat ca un adevărat cercetător științific prezentând un text asemănător unui dosar întocmit conform canoanelor procedurale ale Istoriei Artelor. (…)  Antologia lui Ingo Glass cuprinde aproximativ 300 de atari imagini, unele surprinzătoare, culese din creațiile colegilor săi din Germania, Franța, Anglia,  Italia, Spania, Finlanda, Elveția, Belgia, Olanda, Luxemburg, Polonia, Cehia, România, Ungaria – dar și din Japonia, Chile, Statele Unite- la care s-ar mai fi putut adăuga și Australia, cu Bert Flugelman.”

Barbu BREZIANU, 1909-2008, Cuvânt înainte „ Brâncuși –  Opera și ideile fundamentale”

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.

Conferința va putea fi vizionată și online din 26 iulie 2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.roinfo@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro. , veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online.