Dialog despre minoritățile etnice din România

Casa de Cultură “Friedrich Schiller” vă invită marți, 01 septembrie, ora 18.00 (la sediul din str. Batistei 15) la dezbaterea „Dialog despre minDialog despre minoritatile etnice din romaniaoritățile etnice din România“ cu  Organizaţia Tinerilor Federalişti Europeni din Baden – Württemberg,  filiala regională a Tinerilor Federaliști din Germania și parte a organizaţiei Tinerilor Federalişti din Europa.

Vor prezenta:

  • Dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Regiunea  Extracarpatică
  • Sebastian Lang, Fritjof Rindermann, Hans-Jochen Bosch, Verena Pfleiderer, Sebastian Seeger, Jasmin Vizthum, Markus Kleemann, Malin Olivia Soeder, Sabrina Meyer, Oliver Viktor Bossert, Felix Michael Wälder (Organizaţia Tinerilor Federalişti Europeni din Baden – Württemberg)
  • Corina Ochea, Preşedintele Asociaţia Federaliştilor Europeni din România

Organizaţia Tinerilor Federalişti Europeni din Baden -Württemberg va vizita România în perioada 30 august – 6 septembrie a.c. Este o organizație de tineret care militează pentru o Europă unită și democratică. Organizaţia nu este afiliată nici unui partid sau religie, ci doar împărtăşeşte o preocupare comună pentru Europa. Oricine aderă la idealul continuării proiectului european li se poate alătura. Se situează la interfața dintre politică și societatea civilă, încercând să explice cetăţenilor valorile integrării europene şi să facă apel la reforme atunci când ne adresăm politicienilor. În 2010, cu ocazia unei vizite de studiu în Republica Moldova, au iniţiat proiectul „Procesele de democratizare din Europa de Est și de Sud-Est”. De atunci, au vizitat Bosnia și Herțegovina, Serbia și Kosovo, Macedonia și Albania. Scopul acestui proiect este acela de a ajunge să cunoască vecinii din Sud-Estul Europei și de a înţelege mediul politic şi cel al societăţii civile din aceste țări, a se informa în legătură cu relația lor cu U.E. Fac schimb de opinii cu alţi tineri având idei similare din aceste ţări și discută cu reprezentanți ai mediului politic și ai societății civile. Până în prezent au vizitat țări europene care nu sunt încă membre ale Uniunii Europene și au încercat să observe care sunt obstacolele în calea aderarării lor.

 Discuțiile vor aborda următoarele aspecte:

  • rolul României la nivel regional și european
  • influența procesului de integrare europeană  în România asupra minorității germane și a celorlalte minorități
  • rolul cooperării germano-române la nivel cultural pentru minoritatea germană
  • cum privesc românii și în special minoritățile Uniunea Europeană

 Dezbaterea va avea loc în limba germană.