Deportarea etnicilor germani în U.R.S.S. și urmările ei

In cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează joi 26 ianuarie 2017, ora 18.00, conferința dezbatere „Deportarea etnicilor germani în U.R.S.S. și urmările ei”, dedicată prezentării volumelor editate de Erwin Josef Țigla: „Deportarea în Rusia. 70 de ani de la începerea acesteia. Manifestări comemorative în Banatul Montan, 1991 – 2015, şi articole cu privire la istoria monumentului dedicat deportaților, ridicat la Reșița” și „Deportarea în Rusia. 70 de ani de la începerea acesteia. Martori oculari și amintiri”, apărute la editura „Banatul Montan”, Reşiţa 2015, 2016.

Totodată se va proiecta filmul „La marginea tăcerii”, semnat de Cristian Amza, realizator TVR 2. Documentarul reliefează drama germanilor din România trimiși la munca de reconstrucție în U.R.S.S. și face parte din seria de documentare „Deportații”, prezentată la TVR 2.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin,
Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din București.

Cu acest prilej, va fi vernisată și o expoziție de fotografie aparținând Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.

Prezintă:

Erwin Josef Țigla, Președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin
Christiane Cosmatu, Subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României
Dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică
Cristian Amza, realizator TVR 2
Ilustrația muzicală: Ana Bădică și Marius Boldea, pian
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

„Cele două apariții editoriale reșițene reprezintă chintesența a tot ceea ce am putut realiza și documenta în sud-vestul țării despre acea pată neagră, poate cea mai grea, de care a avut parte etnia germană pe aceste meleaguri. Ele reprezintă totodată o modalitate de a face ca suferințele, de cele mai multe ori supranaturale, să nu fie trecute cu vederea, să nu fie uitate: atât de cei care au suferit, cât și de generațiile viitoare. Cei pătimiți, de cele mai multe ori au iertat, iar noi, cei de astăzi și de mâine suntem chemați să luptăm pentru ca aceste erori și orori ale istoriei să nu se mai repete niciodată.” Erwin Josef Țigla

„După deportarea în Uniunea Sovietică din 1945 comunitățile germane din România nu s-au mai regăsit pe sine, iar impactul cu regimul comunist a fost unul extrem de puternic, afectându-i pe majoritatea membrilor acestora. Măsurile punitive care au urmat (exproprieri, naţionalizări, limitări de drepturi), la care se adaugă transformările socio-economice din deceniile următoare (industrializarea, urbanizarea) dar și politicile de deznaționalizare, au dus la ruperea legăturilor care înainte țineau comunitățile unite. S-a creat astfel un context care a determinat o creștere masivă a dorinței de emigrare, având ca și consecință directă una dintre cele mai ample mișcări de populație în timp de pace din secolul XX.” Dr. Cosmin Budeancă

Evenimentul se va desfășura în limba română și limba germană.