Cultura comemorativă a primului război mondial

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită joi 23 februarie 2017, ora 18.00, la conferința dezbatere: „Cultura comemorativă a primului război mondial – Cazul mormintelor de război germane în România.”

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din București.
Prezintă:
Col.(r) dr. Cristian Scarlat, fost director al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor
Participă:
Christiane Cosmatu, Subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României
Dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică
Ilustrația muzicală: Cristian Balaș, vioară
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius
„Păstrarea memoriei celor căzuţi pentru ţară prin protejarea şi conservarea mormintelor şi operelor comemorative dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, dar şi o obligaţie ce decurge din Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la victimele conflictelor armate şi Protocoalele sale adiţionale din 1977. După 1990, când a ratificat și Protocoalele Convenţiilor de la Geneva, România a început negocieri pentru semnarea unor astfel de acorduri cu mai multe țări. Primul Acord semnat de statul roman în acest domeniu a fost cel cu Germania, la 25 iunie 1996; Acordul avea să fie ratificat de Parlamentul României prin Legea 170/1997.
Uniunea Populară Germană a fost desemnată pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (asociaţie de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei), iar partea română desemnând, din 2004, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, după înființarea și în România a respectivei structuri specializate.
Conform datelor statistice, încă provizorii, pe teritoriul României sunt înhumate rămăşiţele a peste 91.000 de militari germani căzuţi în ambele războaie mondiale. Dintre aceştia, circa 53.000 – din care 34.309 identificați – sunt din Primul Război Mondial, iar aproximativ 38.000 – din care 22.650 identificați – din cel de-Al Doilea Război Mondial. Rămăşiţele militarilor germani înregistraţi se află în 170 de cimitire, situate pe tot cuprinsul României. Majoritatea cimitirelor de onoare amenajate sunt mixte, în sensul că alături de militari germani se află înhumaţi şi militari români sau aparţinând altor state beligerante.
Cele mai mari cimitire de război unde sunt înhumați militari germani morți în Primul Război Mondial se află în localităţile: Bucureşti (Cimitirul Pro Patria), Iaşi (Cimitirul Eternitatea), Buzău (Cimitirul Eroilor), Târgu-Jiu, Brăila, Focşani, Braşov, Sibiu, Bacău, Țifești (VN), Cisnădie, Craiova, Titu şi altele.“ col.(r) dr. Cristian Scarlat

Evenimentul se va desfășura în limba română și limba germană.