Conferința online „Familia Macca: istorie, proprietăți, comenzi artistice”

În cadrul ciclului Personalități ale arhitecturii românești Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București în parteneriat  cu Asociaţia Istoria Artei organizează joi, 25 noiembrie 2021, la ora 18.30 conferința online „Familia  Macca: istorie, proprietăți, comenzi artistice” de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei.

Conferința din 25 noiembrie este cea de-a treia din seria prezentărilor activității arhitectului elvețian John Elisée Berthet, de la a cărui naștere sărbătorim 170 de ani în 2021. Cercetătoarea Oana Marinache își propune să valorifice fondul familiei Macca, evocând personalitățile, refăcând istoricul proprietăților acestora, relația documentată cu arhitecții, antreprenorii, furnizorii și decoratorii.

Investigația de arhivă a pornit inițial din dorința de a realiza istoricul proprietății din fosta stradă Cosma, dar bogăția documentelor identificate în fondul Casa Școalelor al Arhivelor Naționale ale României depășește toate așteptările.

Elena Bălăceanu (m. 1912) a fost căsătorită mai întâi cu Constantin Caribolu, apoi cu colonelul Petre Macca (1843-1905), erou al Războiului de Independență. Au locuit în București în str. Carol nr. 3 și au deținut moșiile Miroși, Cocorăștii Caplii. În primăvara lui 1891 Elena Macca cumpără proprietatea din strada Cosma nr. 17 de la ofițerul Nicolae Rallet, casa veche având doar 5 încăperi și dependințe. Va extinde terenul și va demara noul proiect al unei reședințe spectaculoase.

Casa Macca este probabil cea mai cunoscută lucrare bucureșteană din creația arhitectului elvețian Berthet, ridicată în 1891 de antreprenorul italian Josef Piantini.  Pornind de la documente de familie,  contracte, facturi și chitanțe, putem să aflăm și numele decoratorilor și să reconstituim aportul lor la realizarea componentelor artistice, repartizarea interioară a spațiilor, mobilierul comandat. În 1898 au fost realizate dependințele (grajduri, șopron) iar în 1911-1912 arh. Ion D. Berindey a coordonat lucrări de reparații, vopsitorie și curățătorie, a adăugat un geamlâc de fier la terasa de la etaj și a introdus un ascensor electric (Ateliere I. Haug).

Prin testamentul din 1896, Elena Macca a donat proprietatea din str. Cosma/azi Henri Coandă, cărți, icoane, tablouri și arme, precum și o sumă de bani Casei Școalelor din cadrul Ministerului Cultelor și Intrucțiunii Publice. Întreaga ei avere era estimată la 3 milioane de lei, din care casa din București fusese evaluată la 300000 lei iar obiectele și efectele la alte 400000 lei. Probabil cu această ocazie a fost preluată și arhiva de familie, care cuprinde acte ale familiilor Drugănescu, Căplescu, Caribolu, Macca, Rallet, Stamatin, Mavrodin, Chirculescu, dar și o colecție prețioasă de contracte, chitanțe, danii, testamente, polițe de asigurare, informații despre procese, ctitorii, opere de mecenat despre care vom aminti. (Dr. Oana Marinache)

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa asociatiaistoriaartei@gmail.com. Joi, 25 noiembrie 2021 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online. Informații la telefon 0732.209.495.

Evenimentul va fi înregistrat și se va putea  viziona din 03 decembrie  2021 pe site-ul și pagina de facebook a Casei Schiller.