CONFERINȚA DEZBATERE ȘI PREZENTAREA CATALOGULUI  „ROMANIA IN MARELE RĂZBOI”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României a organizat în 7 decembrie 2017 conferința-dezbatere,  prezentarea expoziției și a catalogului  „România  în Marele Război” realizate de acest muzeu.

Au participat:  Dr. Cornel Constantin Ilie, Director adjunct , Muzeul Național de Istorie a României,

Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale,  Dr. Ioan Carol Opriș, Prodecan, Facultatea de Istorie, Universitatea București.

Ilustrația muzicală : Marius Boldea, Ana Bădică, pian. Coordonatorul proiectului Aurora Fabritius.

„I.I.C. Brătianu, în calitate de șef al guvernului român, a primit la București delegația transilvănenilor, care a prezentat Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, cu scopul de a fi predată regelui Ferdinand. La banchetul dat în cinstea delegației din Transilvania, I.I.C. Brătianu , decembrie 1918 : ‚De o mie de ani vă așteptăm și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată’. (Dr. Cornel Constantin Ilie, Director adjunct M.N.I.R.)

Muzeul Naţional de Istorie a României, ca păstrător al unei părţi importante a memoriei noastre istorice a propus un program de mare amploare pentru comemorarea faptelor şi oamenilor care au participat la dramaticele evenimente ale anilor 1914-1919, fie că erau membri ai elitelor politice, militare sau intelectuale, fie oameni de rând, chemaţi sub arme sau civili, rămaşi în spatele frontului.

Această serie de proiecte culturale dedicate comemorării Centenarului Primului Război Mondial a început în 2014 cu organizarea unei expoziţii dedicate Neutralităţii. Ea a fost urmată în 2015 de o altă expoziţie consacrată Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei în anii Marelui Război. Ambele expoziţii aduceau pentru prima oară în faţa marelui public român şi străin aspecte puţin cunoscute sau necunoscute ale evoluţiei societăţii din Vechiul Regat în anii 1914-1916, în aşteptarea momentului intrării în război, dar şi a soartei conaţionalilor noştri şi a celorlalţi locuitori din provinciile istorice româneşti aflate sub stăpânire străină în anii crânceni ai Primului Război Mondial.

Tot în 2014, Muzeul Național de Istorie a României  a lansat site-ul http://www.marelerazboi.ro, un proiect virtual destinat publicării documentelor legate de Primul Război Mondial, aflate în colecția instituției noastre și a mai multor muzee partenere.

În acelaşi timp, Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Institutul Cultural Român a prezentat expoziţia Românii şi Marele Război în mai multe oraşe din Belgia şi Italia. (Dr. Ernest Oberländer –Târnoveanu, Director general  M.N.I.R.)

Anul 1918 a marcat, prin nesperata (după cum decurseseră anii de război) reîntregire a neamului, ultimul an al unui trecut de dezbinare naţională – dar, în acelaşi timp, şi de mari progrese sociale. Sfârșitul anului 1918 a marcat, pentru români și pentru România ‘ora astrală’ a națiunii. A fost, probabil, anul cel mai glorios al tinerei națiuni române, așezată pe un străvechi teritoriu al strămoșilor. Cu anul 1919, românii îşi fac adevărata intrare în secolul XX.”(Dr. Virgil Ștefan Nițulescu)

„Una dintre cele mai moderne si excelente ca realizare expoziții a fost aceea dedicată MARELUI RĂZBOI , realizată de MNIR anul trecut, iar Catalogul expoziției este de excepție. Prezentarea acestui modern Catalog invitaților noștri la Casa Schiller este una dintre cele mai actuale modalități de a  prezenta  materialele dedicate unui mare eveniment istoric, Marele Război. Dr. Cornel Constantin Ilie, directorul adjunct al Muzeului a realizat, împreună cu un colectiv de specialiști de primă mărime, istorici, sociologi, antropologi, alăturând  alte însemnate instituții ca partenere și ca selecție de imagini, de epocă și expoziționale. Specialistul Cornel Ilie a realizat și DTP-ul. Un model de calitate științifică a textului, un design inspirat, modern și de bun gust au făcut din acest Catalog un volum de referință, modern, de talie europeana. Prezentarea celor 3 specialiști a fost însoțită de participarea sălii care a solicitat date despre modalitatea de lucru, informații despre personalitățile prezente în carte și date biografice din viața celor mai virtuoși generali (Henri Mathias Berthelot, Alexandru Averescu, Constantin Prezan).

Evenimentul  s-a bucurat de o larga participare a tineretului ( elevi si studenți), fiind un autentic curs universitar cu date actuale din volumele de istorie apărute in ultimii ani.

Proiecțiile au completat discursurile, incitând la detalii de mare interes. Ilustrația muzicală a fost susținută de pianiștii Ana Bădică și Marius Boldea,  cu un repertoriu dintre cele mai elevate (Beethoven, Chopin, Schubert) cu dedicație marilor eroi sacrificați  în acest Prim Război Mondial.(Aurora Fabritius)