Conferința-dezbatere Imaginea profesorului Dimitrie Gusti din perspectiva membrilor școlii monografice

Foto: NiniVasilescu

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează marți, 28 februarie 2023, ora 18.00, conferința-dezbatere Imaginea profesorului Dimitrie Gusti din perspectiva membrilor școlii monografice.

A cunoaște țara este cel mai bun mijloc de a o servi. (Dimitrie GUSTI, 1880-1955)

Prezintă:

Prof.univ.dr. Zoltán ROSTÁS

Dr. Ionuț BUTOI

Dr. Theodora-Eliza VĂCĂRESCU

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

Cel mai cunoscut și apreciat sociolog român din Europa, profesorul Dimitrie GUSTI se bucura și în patria natală de largă venerație, chiar și din partea adversarilor politici. Puținii cârcotași, prin mediocritatea lor evidentă, nu au putut să distorsioneze imaginea luminoasă a acestui savant creator de școală sociologică. Fiindcă profesorul a lăsat prea puține date despre propria personalitate, scopul acestei dezbateri este „interogarea” colaboratorilor de la Universitatea din București, de la cercetările monografice și de la Fundația Culturală Regală, nu despre opera magistrului, care poate fi analizată direct, ci despre maniera sa de a apropia și de a-i stimula pe tinerii colaboratori, despre organizarea atipică a acestei școli informale, despre gestionarea amiabilă a conflictelor. Sursele conferențiarilor sunt și ele complexe, majoritatea au devenit cunoscute în ultimii 20 ani.

GUSTI știa filosofie ca un doctor ieșit din școlile filosofice germane, citind pe greci și latini în original. Știa economie politică mai mult decât alții, de specialitate, elev fiind al lui Karl Bucher. Știa psihologie ca unul care își dăduse doctoratul cu Wundt. Oricare ar fi fost problema pusă în discuție, în domeniul științelor sociale, GUSTI îți era superior, mai ales prin memoria sa excepțională, care ținea proaspătă o erudiție extraordinară…

Cooperativa GUSTI este o grupare informală de cercetători și cercetătoare, cu o platformă de internet care are drept principal scop punerea la dispoziție, în mediul virtual, a cercetărilor de istorie socială și istorie orală despre Școala Sociologică de la București sau Școala Gustiană și științele sociale din România. Inițiatorul acestui demers este prof. univ. dr. Zoltán ROSTÁS, iar contribuitorii principali sunt colaboratori și cercetători ai acestuia. (sursa: http://www.cooperativag.ro)

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă. Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 28 februarie 2023, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare online la conferință. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 08.03.2023, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” (www.casaschiller.ro) sau pe pagina de Facebook a Casei de Cultura