În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești, de această dată perioade istorice de domnie a Regelui Carol I (1866-1914) Casa de cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 23 aprilie 2015 conferința dezbatere și lansarea cărții Regele Caroi I în opera Reginei Elisabeta (autor Silvia Irina Zimmermann, Editura Curtea Veche, 2014), volum omagial apărut la 100 de ani de la dispariția Regelui.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare Wied Neuwied, Germania.
„Regina și eu urmăm două căi diferite, dar idealul nostru este același.” (Regele Carol I al României- 1839-1914)
Cu participarea:
Alteței Sale Regale Principesa Maria a României
Dr. Nicolae Șerban Tanașoca, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, vorbind despre “ Personalitatea Regelui Carol I al României “.
Dr. Silvia Irina Zimmermann, prezentând comunicarea “Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta, precum și fotografii din Arhiva Princiară Wied
Ilustrația muzicală: Marius Boldea, pian. Coordonatoul proiectului Aurora Fabritius
A avut loc și vernisajul expoziției de fotografie cu imagini reprezentând viața și activitatea primei Familii Regale a României.
„In ciuda atitudinii mele critice din tinerețe, astăzi îmi dau seama că am învățat multe de la regina poetă. A fost un strălucit model de amabilitate, de maniere perfecte și de generozitate. (…) A fost o mare personalitate, și odată cu ea o întreagă epocă s-a sfârșit. A fost o figură unică – Carmen Sylva: regina poetă.” (Regina Maria a României )
„Legătura dintre cei doi. Carol I și Elisabeta au fost binecuvântați cu o solidă și profundă căsnicie. Regele a avut o nețărmurită iubire față de soția lui, pe care a tratat-o cu respect, tandrețe și admirație. Cei doi erau uniți printr-o splendidă complicitate spirituală, o inegalabilă deschidere către științe, educație și arte, un desăvârșit simț al măsurii în exercitarea funcțiunii regale. Amândoi împărtășeau calități precum modestia și cumpătarea și amândoi iubeau România. ” (Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cuvânt înainte la volumul „ Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta”).
„Volumul conţine un prim studiu mai amănunţit despre imaginea Regelui Carol I al României în opera literară publicată de Carmen Sylva, de asemenea textul integral al jurnalul de călătorie al Reginei „Pe Dunăre” (publicat în anul 1905), precum şi numeroase fotografii din Arhiva Princiară de Wied, dedicate de Regina Elisabeta familiei sale din Neuwied, prin care, cu mândrie, scotea în evidenţă realizările augustului ei soţ în noua lor patrie, România.” (Dr. Silvia Irina Zimmermann).
„Cartea de faţă dovedeşte convingător că mentalitatea civică, ideologia şi etica politică, valorile liberale şi democratice la care ne referim au fost însuşite de timpuriu, în mediul familial, cu desăvârşită onestitate şi servite cu admirabilă dăruire de sine de Principesa Elisabeth-Pauline-Ottilie-Luise zu Wied, ca scriitoare Carmen Sylva, devenită, din 1869, când s-a căsătorit cu Domnitorul Carol, Elisabeta Doamna Principatelor Unite, iar din 1881, când a fost încoronată alături de el, Regina Elisabeta a României. Autoarea urmăreşte şi înfăţişează importanta contribuţie personală a Reginei Elisabeta, ca soţie a Regelui Carol I, la închegarea şi asimilarea de către societatea românească a conceptului european de monarhie constituţională, instrument eficient de edificare naţională şi modernizare, într-o variantă corespunzătoare împrejurărilor locale şi istorice, tradiţiilor şi aspiraţiilor poporului nostru. (Dr. Nicolae Șerban Tanașoca, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.)
2013 – a apărut volumul: Silvia Irina Zimmermann, „Carmen Sylva. Regina poetă”, la Editura ALL, Colecția „Literatura în serviciul Coroanei”