Conferința cu tematica montană „Podișul Prebalcanic”– ani de drumeție”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București și Clubul turistic „Imagini din toată lumea” vă invită miercuri, 31 ianuarie 2024, începând cu ora 18:00 la conferința cu tematica montană „Podișul Prebalcanic – ani de drumeție”.

Prezintă: Andrei Ionel Bergheș , geograf

„Podișul Prebalcanic este suprafața calcaroasă puternic erodată care se întinde între Dunăre, Munții Stara Planina și Marea Neagră, definind astfel jumătatea de nord a Bulgariei. De asemenea, porțiunea dintre Dunăre și Marea Neagră din România – Podișul Dobrogei – este parte din Podișul Prebalcanic. Aici întâlnim un relief cu nenumărate canioane și peșteri, multe dintre acestea oferind peisaje-unicat în lume. Acestea sunt accesibile pe poteci mai mult sau mai puțin dificile, cum nu ar fi de așteptat de găsit într-o zonă aflată la altitudini atât de mici.

CERRO TORRE

Prezintă : Mihail Cernat , inginer

Cerro Torre – 3128m este un munte din Patagonia, America de Sud, aflat la granița dintre Argentina și Chile. Forma sa caracteristică, precum și a munților din jur, respectiv a unor veritabile ace de stâncă îndreptate spre cer, a adus faima și renumele; multă vreme a fost considerat de neurcat, fiind totodată o provocare pentru comunitatea alpiniștilor din întreaga lume. Vom aduce la rampă aspecte relevante din istoricul ascensiunilor pe Cerro Torre.

Vă invităm la o nouă seară dedicată Muntelui, cu un invitat deosebit, a cărui carismă este bine cunoscută, un specialist al Balcanilor (și nu numai) de la care avem mereu ceva de aflat. Ne îndreptăm apoi spre îndepărtata Patagonia, spre a înțelege eforturile și strădaniile alpiniștilor care au dorit să urce pe renumitul Cerro Torre.” (Mihail Cernat, coordonator eveniment)

Andrei Ionel Bergheș: geograf, cu studii doctorale, un neobosit cutreierător și cu o dorință de explorare a unor zone și locuri mai puțin cunoscute, organizator de excursii adresate tuturor persoanelor, prin a sa agenție de turism Geoarhiva, autor a unor lucrări tipărite și publicate, de o calitate deosebită, prezentator la diverse evenimente publice de profil.

Mihail Cernat: inginer de profesie (absolvent a două facultăți de profil), pasionat de alpinism și mers pe munte, dar și de fotografia de peisaj, precum și de muzica de calitate; a întreprins ascensiuni în Alpi, America de Sud, Asia Centrală, Africa; numeroase trasee montane și alpine parcurse în România; autor de articole publicate în reviste de profil; prezentator și organizator de conferințe cu tematică montană