Conferința cu tematica montană „Muntele în Iarnă”


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Strada Batiștei nr.15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București și Clubul turistic „Imagini din toată lumea” vă invită miercuri, 13 decembrie 2023, începând cu ora 18:00 la conferința cu tematica montană „Muntele în Iarnă”.

Prezintă: Mihail Cernat, inginer „La vremea când ninsorile se cern din norii plumburii, când vântul rece și tăios bate peste crestele munților, spulberând zăpezile, atunci când ziua se îngână cu noaptea tot mai devreme, anotimpul iarna și-a făcut din plin prezența. Oamenii caută să stea mai mult în case, la căldura confortabilă a căminului. Drumeții îsi deapănă poveștile adunate din excursiile din anotimpul cald, cu precădere la o cană aburindă de vin fiert. Însă pasionații adevărați ai Muntelui, s-au pregătit și au așteptat venirea anotimpului alb; pioleții, colțarii, precum și echipamentul mai gros adecvat mersului în frig sunt acum puse în rucsacuri, gata pentru incursiuni în traseele montane și alpine hivernale. Există printre acești montaniarzi, persoane cărora le place foarte mult iarna pe munte. Un anume spirit temerar îi îndeamnă să abordeze traseele în condiții de zăpadă.

Protagonistul evenimentului ne va prezenta imagini din diverse ture montane și alpine, parcurse la vremea zăpezilor, desfășurate în masive montane diverse: Ceahlău, Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, ș.a., cu explicații și detalieri la fiecare traseu în parte. Fiindcă dezideratul nostru, prin aceste conferințe montane este Cunoașterea.

Întrucât ne aflăm în prejma Sărbătorilor de Crăciun, vom lăsa tradiționalele colinde să ne pătrundă în suflete, delectându-ne cu imagini de munte adecvate. Astfel, ne pregătim să întâmpinăm Sfânta Sărbătoarea a Nașterii Domnului.

Vă invităm, așadar, la o seară dedicată Muntelui îmbrăcat în straie albe de nea, cu trasee interesante și nu tocmai simple, dar în care vom căuta să simțim plăcerea de a urca pe munte iarna. Sunetul colindelor ne va transpune în magia apropierii Crăciunului.” (Mihail Cernat, coordonator eveniment)

Mihail Cernat: inginer de profesie (absolvent a două facultăți de profil), pasionat de alpinism și mers pe munte, dar și de fotografia de peisaj, precum și de muzica de calitate; a întreprins ascensiuni în Alpi, America de Sud, Asia Centrală, Africa; numeroase trasee montane și alpine parcurse în România; autor de articole publicate în reviste de profil turistic și montan; prezentator și organizator de conferințe cu tematică montană