China azi și după 2018

În cadrul evenimentelor dedicate culturii chineze Primăria Municipiului București și Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr.15) organizează  joi, 8 noiembrie 2018, ora 18.00  conferința: China azi și după 2018 susținută de domnul  dr. Corneliu ZEANA.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chieneze la București.

Se va prezenta  un film documentar și vor fi expuse fotografii.

Prezintă:

Dr. Corneliu ZEANA

S-a  aplecat asupra înțelegerii filosofiei politice a timpului nostru.  Mai cu seamă în acest scop a călătorit în China de două ori, la un interval de treizeci de ani, fiind invitat de partea chineză. După prima vizită a publicat cartea Trei Secole după Milescu, un jurnal paralel, mergând pe urmele acestui distins cărturar și explorator. În toamna anului 2017 a efectuat o nouă vizită, la invitația Uniunii Scriitorilor Chinezi. A purtat discuții destul de aprofundate cu scriitori de rang înalt în această Uniune. A încercat să pătrundă în tainele a ceea ce a numit miracolul chinez. Acesta este și titlul primului articol dintr-un serial apărut îndeosebi în Cronica Timpului, publicație a Uniiunii Ziariștilor Profesioniști din România. Pregătește o carte cu titlul China azi și după 2018 (China 2018 and beyond). În lumea pe care o numim convențional occidentală, realitățile din Republica Populară Chineză sunt puțin cunoscute, privite cu rezervă, uneori chiar distorsionate. Corneliu Zeana nu s-a lăsat influențat de prejudecăți, el se străduiește să surprindă realitatea, complexă, desigur, cu exactitatea unui  obiectiv fotografic.  Formația sa științifică solidă, în care observația ocupă un loc important,  îl ajută  să vadă și să înțeleagă.

În fiecare  articol publicat, care va deveni capitol de carte, nu ezită să compare aspectele surprinse în cursul călătoriilor în China cu realitatea românească, pe care o privește cu aceiași nepărtinire.

O țară imensă, cu o civilizație multimilenară în deplină continuitate (un unicat) și cu un popor pe care, dacă reușești cât de cât să-l înțelegi, nu se poate să nu-l prețuiești  și să-l nu-l iubești.

Poate că visul unei noi vizite în această țară va deveni realitate. (Corneliu D. ZEANA)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.