RETROSPECTIVĂ CONFERINȚE-STATUI ȘI REPREZENTĂRI DE DACI ÎN ARTA ROMANĂ, RENAȘTERE ȘI BAROC

Foto conferinta: Nini Vasilescu

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează joi, 9 martie 2023, ora 18.00, conferința Statui și reprezentări de daci în arta romană, Renaștere și Baroc.
Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École  Pratique des Hautes  Études (Paris-Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.

Conferința își propune să readucă în atenția publicului o retrospectivă sintetică a comunicărilor științifice, prezentate de-a lungul timpului la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, despre diverse subiecte legate de istoria dacilor, precum și despre despre arta, sculptura și arhitectura romană și creațiile artistice din perioada Renaşterii și Barocului. Conferința va fi completată de noi informații istorice şi artistice şi are ca obiectiv general informarea publicului larg despre următoarele teme:

  • Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian şi impactul geto-dacilor asupra romanilor;
  • Columna din Forul lui Traian. Document istoric, artistic, iconografic şi cultural inestimabil pentru cultura României și a lumii;
  • Semnificaţia statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare. Impactul trupelor auxiliare de daci asupra creştinismului;
  • Impactul social, politic şi militar al lumii traco-geto-dacilor asupra Romei şi Imperiului roman – împăraţi romani de origine traco-geto-dacă;
  • Dacii în arta romană – impactul artei antice romane asupra Renaşterii, Barocului şi Clasicismului.

Arta statuară a Daco-Geţilor este de o excepţională importanţă istorică şi iconografică pentru spațiul cultural european. Au fost inventariate şi analizate mai mult de o sută de sculpturi romane, care îi reprezintă pe vechii locuitori ai Daciei în atitudini dârze, de mare demnitate. Aceste opere sculpturale au fost realizate în perioada de apogeu a artei romane în timpul domniei împăratului Traian (98-117 d.Hr.) pentru forul său, la Roma. Cu ce scop au fost realizate numeroasele reprezentări de Daco-Geţi în arta romană? Să fi fost vorba de numai o «simplă» propagandă politico-militară? De ce artiştii romani au creat în acest for un vast ansamblu iconografic dedicat poporului Daco-Get? Poate fi avansată ideea că aceste sculpturi semnifică un nobil «omagiu» dedicat de romani celui mai puternic adversar al lor.

Mai multe argumente pot fi invocate pentru a susţine aceste afirmaţii: respectul, chiar admiraţia, resimţită de împăratul Traian vizavi de războinicii Daco-Geţi, cum atestă şi numărul important în armata romană de trupe auxiliare compuse numai din soldaţi Daco-Geţi, precum şi aurul Daco-Geţilor luat ca pradă de război, care a contribuit în mod esenţial la redresarea economică a Imperiului roman. Se poate considera că împăratul Traian a dedicat acest complex arhitectural (forul) în egală măsură şi Daco-Geţilor, reprezentându-i în arta oficială romană, fiind un fapt cu totul excepţional. Daco-Geţii au fost puşi în valoare, imaginea lor demnă, monumentală a fost plasată în centrul Romei, în cel mai fastuos for realizat în lumea romană. Această realizare nu mai fusese făcută niciodată până atunci pentru un alt popor numit «barbar» şi această imagine nobilă a poporului Daco-Get (scenele Columnei şi statuile de Geto-Daci) a reuşit să învingă factorul distrugător al timpului şi să ajungă până în zilele noastre, fapt deosebit de important şi de mare valoare pentru istoria reprezentărilor antice ale Daco-Geţilor în arta romană şi a culturii României.

Niciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parţii, sau alţi «barbari», Daco-Geţii au ocupat un loc privilegiat în arta romană şi în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, a fost glorificat într-o manieră fără precedent de către romani. Aceste reprezentări sculpturale sunt de o mare importanţă pentru patrimoniul cultural european şi românesc. Basoreliefurile Columnei lui Traian şi statuile de Daco-Geţi reprezintă o moştenire culturală de mare valoare artistică şi iconografică, fiind mărturii sculpturale antice inestimabile. (Dr. Leonard VELCESCU)

Evenimentul se va desfăşura în limba română. Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la conferința online. Conferința va putea fi vizionată și online din 19 ianuarie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.