În cadrul evenimentelor organizate în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac în 30 martie 2017 a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vernisajul expozițiilor: „Calliope Austria – Femei în societate, cultură și știință” și „(C)ELE (care) au schimbat lumea”.
Mult prea adesea femeile au fost uitate, trecute cu vederea sau marginalizate de istoria oficială a țării lor. Expozițiile „(C)ELE (care) au schimbat lumea” organizată de CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate, și „Calliope Austria” organziată de Forumul Cultural Austriac aduc laolaltă contribuțiile femeilor din România și Austria în domenii precum medicină, justiție, arhitectură, inginerie, literatură, pictură și alte zone ale vieții profesionale și artistice, din secolul al XIX-lea până în prezent.
Cele două expoziții trec în revistă poveștile de viață ale unor aristocrate, artiste, cercetătoare, militante pentru drepturile femeilor, politiciene, actrițe, muziciene, regizoare care au înfruntat prejudecățile vremii și au transformat prin contribuția lor nu numai propriile domenii de activitate, ci și societatea în general.
Joi, 30 martie, de la ora 18:00, vom întoarce pagina istoriei masculine și vom povesti în tihnă despre începuturile femeilor în domenii tehnice, artă și politică și despre acele timpuri boeme și dure în care parașutele era confecționate din mătase, în care operațiile pe creier se efectuau pornind de la radiografii și în care corsetele sugrumau trupurile și posibilitățile femeilor.
Firul călăuzitor este emanciparea femeii cu toate fazele de triumf și decădere până în zilele noastre, când egalitatea de șanse între femei și bărbați este fie o lozincă, fie o speranță îndepărtată condiționată de meri