73 de ani de la deportarea sașilor din Transilvania  în U.R.S.S.

In cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Biserica Evanghelică Lutherană București vă invită joi 08 februarie 2018, ora 18.00 la  conferința dezbatere „73 de ani de la deportarea sașilor din Transilvania  în U.R.S.S.” și vizionarea  filmului „Un tren în necunoscut”, semnat de Cristian Amza, realizator TVR 2.

Documentarul reliefează drama etnicilor germani din România trimiși la munca de reconstrucție în U.R.S.S. și face parte din seria de filme documentare „Deportații”, prezentată la TVR 2 și TVR 3.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, Forumul Democrat al Germanilor din București și Biserica Evanghelică Lutherană București.

Prezintă:

 Christiane COSMATU, Subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul  României

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele  Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică

Dr. Daniel ZIKELI,  Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Lutherane București

Cristian Amza, realizator TVR 2

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

În Romania, ridicările au fost ordonate la 6 ianuarie 1945 şi au început patru zile mai târziu. Femeile în vârstă de 18 până la 30 de ani şi bărbaţii între 17 şi 45 de ani au fost strânşi în centre de adunare, de unde au fost duşi în gări şi băgaţi în vagoane. Nu de călătoare ci pentru transportul de mărfuri sau animale. Nu ştiau unde vor merge şi nici pentru cât timp. Santinelele înarmate, formate din militari sovietici şi poliţişti sau jandarmi români, prevesteau ceea ce putea fi mai rău. În urmă au lăsat copii, care nu înţelegeau, de ce părinţii le erau luaţi. În urmă au lăsat părinţi şi fraţi, care nu ştiau, unde le sunt duşi copiii şi fraţii şi dacă se vor mai întoarce vreodată.

Au fost și momente în care sașii și șvabii au fost salvați de români de la deportare. O poveste autentică despre acest eveniment dramatic este cuprinsă în romanul Vârstele jocului – Strada Cetății, scris de Claudiu Mihail Florian, directorul adjunct al  I.C.R. Berlin. Pentru romanul său, autorul a fost distins recent cu Premiul pentru literatură al Uniunii Europene. Vârstele jocului, spune povestea bunicilor săi din partea maternă: bunica săsoaică, soră medicală, iar bunicul oltean, jandarm. Povestea lor ne-o spune chiar autorul romanului.                                                                                                                                                                     (Cristian AMZA)

Evenimentul se va desfășura în limba română

Intrarea este liberă.