Expoziția de fotografie GRAIUL COPACILOR


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, București, Str. Batiștei, Nr. 15 prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează  Expoziția de fotografie GRAIUL COPACILOR, marți, 30 aprilie 2024, ora 17,00.

Prezintă

Cristian SENCOVICI

Dr. Klaus FABRITIUS

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS

Pot să stau uneori în fața unui copac cu ochii deschiși și să-l și visez în același timp. Și să prefer să-l visez”. Nichita STĂNESCU (1933-1983)

”Un inginer și un biolog, Cristian SENCOVICI și Klaus FABRITIUS au drumețit permanent România și nu numai, purtând alături sârguincioși aparatul fotografic, atenți, cu multă răbdare, înarmați cu migală și perseverență de cele mai multe ori, cu  spirit de observație remarcabil, urmărind semnificația unei imagini surprinse, buni psihologi, devenind cu timpul, da, dependenți de imagine!

Nu este puțin lucru, dependența vine cu mulțumiri, bucurii, imense satisfacții, dar în egală măsură și cu neliniști, incertitudini, căutări, comparații, reluări și enormă îngăduință.

Permanent au selecționat cu generozitate zeci de imagini din arhivele lor organizând expoziții de fotografie sau diapozitive, devenind în anul 1994 membri fondatori ai Clubului Leica, aflat sub egida Forumului Democrat al Germanilor din București și a Casei Schiller. Expoziții extrem de bine primite! Este dovedit  faptul că expozițiile de fotografie constituie o atracție în zilele noastre, iar la Schillerhaus expozițiile de fotografie au rezervat un loc preferențial.

Iubitori ai Naturii și Tradițiilor autentice, admiratori ai vestigiilor istorice, ai monumentelor Cristian SENCOVICI și Klaus FABRITIUS au desăvârșit ideea de artă și meșteșug a fotografiei, aceasta devenind adeseori o certă Mărturie a conviețuirii  laolaltă ale celor nouăsprezece minorități etnice de la noi.

Cu tenacitate, ordine, respect și disciplină în demersurile  abordate cei doi fotografi au constituit o prezență salutară și în viața online a ultimilor ani, realizând expoziții remarcabile dedicate Naturii, cât și un splendid album bilingv, germană/română SCHWARTZ – WEISS – 66 – ALB – NEGRU, alături de artistul vizual Eduard DULDNER sub egida FDGR-Regiunea Extracarpatică, la Editura Honterus din Sibiu, în anul 2023, album lansat la Schillerhaus, prezentând dezbaterea „Miraj, Miracol, Magie în alb negru” și expoziția de fotografie „Memoria în alb negru”.

 2023 a fost anul în care Casa Schiller a împlinit 66 de ani. Omagiu!

Albumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice, Guvernul României și al Forumului Democrat al Germanilor din România-Regiunea Extracarpatică. Au prezentat cei 3 autori.

De această dată, cei 2 iubitori ai artei fotografice revin la Natură, mai exact la copacii cu care dintotdeauna au purtat un dialog în fiecare anotimp, prețuindu-i și cunoscând faptul că ei, ”Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu Cerul”, cum spunea Rabindranath TAGORE(1861-1941).

Fascinația dialogului cu acești arbori pe lângă care trecem adeseori fără să-i observăm devine astăzi o Terapie  oferită de imaginile surprinse cu atâta dăruire de un inginer, Cristian SENCOVICI și un biolog, Klaus FABRITIUS.” (A.F.)

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.

Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro organizează marți, 30 aprilie 2024, ora 17,00, veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a expoziției va putea fi vizionată din 8 mai 2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.