Reforma lui Luther – un bun exportat

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită joi 23 martie 2017, ora 18.00, la conferința-dezbatere „Reforma lui Luther – un bun exportat. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Biserica Evanghilică Luterană C.A. București.

Prezintă:

Dr. Ulrich A. Wien, Institutul pentru Teologie Evanghilică din Landau

Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar și Preot, Biserica Evanghilică Luterană C.A. București

Participă:

Christiane Gertrud Cosmatu, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice în cadrul Guvernului României

Dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Regiunea Extracarpatică

 „Reforma care a avut loc acum 500 de ani a fost un evenimet european care are urmări universale până în prezent. Reformatorul Martin Luther din Wittenberg a avut intenția să reformeze biserica occidentală latină din interior, care a avut drept urmare o scindare a Bisericii Occidentale. Reforma a fost o mișcare educativă: prin aceasta s-a stimulat educația școlară a fetelor și a băieților. Numai cine putea să citească Biblia putea să devină responsabil. Formarea conștiinței era o temă centrală. Libertatea conștiinței și a religiei, așa cum a fost stabilită de către Iluminism, ca parte implicită a drepturilor cetățenilor și a oamenilor, își are rădăcina în deciziile și cerințele secolului XVI. Ideile mișcării reformiste s-au răspândit în câțiva ani în întreaga Europă. Ele au fost percepute și în teritoriile României de astăzi. Din Brașov s-a orientat Reforma Umanistă a orașelor în Transilvania, dar și dincolo de Carpați, în centrele din Witterberg și Zürich. Așa au luat naștere bisericile evanghelice din țară.” (Dr. Ulrich A. Wien)

Dr. Ulrich A. Wien, născut în 1963, și-a luat doctoratul la Heidelberg și a studiat în Mannheim, Freiburg, Tübingen și Heidelbelg, Istoria antică, medievală și modernă, științele politice și teologia evanghelică. Dr. Wien este preot evanghelic. În calitate de istoric al bisericii el activează la Universitatea Koblenz-Landau și din 2001 este președintele onorific al Cercului de Muncă pentru Istoria Transilvaniei și al Societății de Studii Transilvănene Sibiu. Domeniul său de cercetare este istoria bisericească modernă, dar și istoria reformei din Sibiu. În 2014 a apărut un volum cuprinzător cu studiile sale despre secolul XIX – XXI sub titlul „Rezonanță și contradicție”. În prezent este în pregătire o ediție a protocoalelor consistoriului evanghelic C. A. (1919-1944). În afară de acestea, conduce proiectul de editare a colecției de predici a preotului de țară reformat Damasus Dürr (Apoldu de Jos) care este sprijinit de Fundația Thyssen din Köln. În 2014 Departamentul de Relații Interetnice a Guvernului României a sprijinit o conferință în Sibiu. Publicația „Reforma lui Luther- un bun exportat. Transferul ei în zonele de contact ale sec. XVII și actualitatea bisericilor evanghelice din Europa” va apărea în mai 2017, în celebra seria a Institutului de Studii Europene din Mainz.

Evenimentul se va desfășura în limba română și limba germană. Intrarea este liberă.